Haarverzorging

Praktische tips voor mooi en gezond haar

jongvrouw met krullen haar

Praktische tips voor mooi en gezond haar.

Iedereen wil graag mooi, glanzend en gezond haar. Maar hoe kun je dit het gemakkelijkst en snelst bereiken? Ten eerste is het van belang om je haartype- en structuur vast te stellen: stijl haar vraagt bijvoorbeeld om een andere behandeling dan kroeshaar.

In dit artikel zullen dan ook tips and tricks  bevatten voor verschillende soorten haar. Met deze praktische tips zorg jij ervoor dat jouw bossie voortaan altijd op zijn best is.

Jong vrouw kamp haar

Investeer in een goede borstel of kam

Het aanschaffen van een borstel die geschikt is voor jouw haartype is erg belangrijk. Er zijn talloze soorten haarborstels te koop en het kan moeilijk zijn om hieruit de meest geschikte borstel voor jouw haar te kiezen.

– en het is niet erg hygiënisch om allerlei verschillende borstels in de winkel te gaan uitproberen. Toch zijn er wel een aantal eigenschappen punten je op kunt letten om een miskoop te voorkomen.

Let op het materiaal van de borstel

Vermijd de allergoedkoopste haarborstels: deze gaan vaak al snel kapot. Qua materiaal hebben  borstels kiest met kunststof pennetjes de voorkeur over metalen ‘haren’, deze zijn namelijk een stuk minder schandelijk voor je haar.

Haarborstels met synthetische borstelharen zijn uitermate geschikt voor dikke en volle haardossen. Als je daarentegen fijn of kort haar hebt kun je het beste kiezen voor een borstel met zwijnenhaar. Door de juiste borstel of kam voor jouw haartype te kiezen voorkom je dat je je lokken beschadigt.

Zorg er ook altijd voor dat je voorzichtig bent met je haar: trek dus niet te hard aan je haar tijdens het borstelen en kam niet te dicht op de hoofdhuid. Met een krullerig en kroezig kapsel is het verstandig om het haar alleen te kammen als het nat is.

 

Gebruik voedende haarproducten

Het spreekt vanzelf dat je het beste een shampoo en conditioner kunt kiezen die bij jouw haartype past. Als je twijfelt vraag dan advies aan je kapper. Naast de reguliere verzorgingsproducten heeft ieder haartype baat bij een wekelijks haarmasker.

Droog en pluizig haar kun je voeden en verzorgen met een lekkere olie, maar als je haar de neiging heeft om snel vet te worden kun je haarolie (en andere vettige stylingsproducten) beter vermijden.

lachen-vrouw-met appel

Eet gezond

Natuurlijk is gezond eten en drinken een must voor ieder persoon, ongeacht haartype. Een mooie haardos wordt vaak gezien als een teken van goede algehele gezondheid. Het is dus verstandig om tijdens het samenstellen van je maaltijden te letten op bepaalde voedingsstoffen die je haar en hoofdhuid helpen gezond te houden.

Het heeft de voorkeur om deze vitamines en mineralen te consumeren door middel van voedsel, maar je kunt eventueel ook supplementen gebruiken. Om haarverlies tegen te gaan is vitamine C een must. Ook zink kan overmatige haaruitval helpen tegengaan.

Verder zijn B vitamines bijzonder belangrijk voor gezond haar. Met name vitamine B8 is van belang: een tekort aan deze vitamine kan leiden tot dof en futloos haar.

Voorkom stress

Het ligt wellicht niet zo voor de hand maar een gestrest lichaam kan zorgen voor allerhande gezondheidsproblemen. Langdurige stress kan ook negatieve effecten hebben op je huid en haar. Het is bijvoorbeeld bekend dat stress de talgproductie op je (hoofd)huid vermeerdert, wat kan leiden tot vettig haar.

Daarnaast wordt stress in verband gebracht met overmatige haaruitval en dunner haar. Voor de gezondheid van je lichaam én je haar is het dus belangrijk om stress zoveel mogelijk te voorkomen.

Zorg er dus voor dat je genoeg slaapt, regelmatig pauzeert tijdens studie of werk en dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt. Investeer ook een ruime portie van je vrije tijd aan ontspannende activiteiten als yoga, schilderen of muziek maken.

jong-vrouw-lacht-vrolijk

Overige tips

Naast bovenstaande tips zijn er nog andere dingen waarmee je zou kunnen experimenteren. Koop bijvoorbeeld eens een satijnen kussensloop en vlecht je haar of rol het in een doek (geen katoen) voor het slapen gaan. Deze maatregelingen helpen om klitten en haarbeschadiging tegen te gaan.

En je weet het natuurlijk wel maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat föhnen, stijlen, krullen en verven is gewoon heel erg slecht is voor je haar. Het is dus de moeite waard om het gebruik van stylingstechnieken die gebruik maken van hitte te verminderen of helemaal te vermijden.

Laat eventuele haarverf ook eens compleet uitgroeien en kijk of dat invloed heeft op de gezondheid van je haar.

dame verf haar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *