Feestdagen

Gezelligheid met Kerst

2-dame-met-wijn

Gezelligheid met Kerst

De gezelligste tijd van het jaar is in december. We beginnen de maand met het vieren van Sinterklaas en al snel daarna komen we in de Kerstsfeer. Om dan uiteindelijk op 25 en 26 december respectievelijk eerste en tweede Kerstdag te vieren.

We snakken allemaal naar familie, vrienden en gezelligheid tijdens de Kerstdagen. We nodigen mensen uit om te komen eten of worden zelf uitgenodigd om Kerst bij anderen te vieren. De Kerstdagen zijn bij uitstek de dagen waarop je graag samen bent met je dierbaren om je heen.

Je kleedt je in nette feestelijke kleding, neemt cadeautjes voor elkaar mee en zet vrolijke kerstmuziek op. Voorop staat vanzelfsprekend dat je het gezellig hebt samen.

De oorsprong van Kerstmis

Maar waarom vieren we nou eigenlijk Kerstmis en waarom op die specifieke dagen? Kerstmis is van oudsher een Christelijk feest en wordt, samen met Pasen, als het belangrijkste feest van deze religie gezien. Met Kerstmis wordt de geboorte van Jezus op 25 december gevierd.

Het verhaal gaat dat Jezus in een stal in Bethlehem is geboren, waar Maria en Jozef op dat moment verbleven. Na enkele dagen arriveerden de drie wijzen uit het oosten en brachten geboortecadeaus mee, namelijk mirre, wierook en goud.

Het verhaal van de geboorte van Jezus zien we dan ook terug aan de kerststalletjes die onder de kerstboom worden gezet. Daarmee wordt zijn geboorte weergegeven door middel van beeldjes. Vanzelfsprekend is in een kerststalletje de voornaamste plaats weggelegd voor het beeldje van kindje Jezus in zijn kribbe.

Hij is omringd door zijn moeder Maria, Jozef en de dieren uit de stal, de os, de ezel en schaapjes. Later worden daar ook nog de beeldjes van de drie wijzen neergezet.

Meer en meer versieringen

Hoewel het versieren van het huis tijdens de Kerstdagen is begonnen met een kerstboom, zie je tegenwoordig steeds veel meer versieringen. Zoals gebruikelijk wordt er een kerstboom neer gezet in de woonkamer en wordt deze vol gehangen met lampjes, slingers, kerstballen en andere figuren.

De kaarsen worden weer voor de dag gehaald en in huis neergezet. Er worden zelfs hele kerstdorpen neer gezet van miniatuurhuisjes. Het liefst versieren we ook de buitenkant van het huis of de tuin nog met lampjes. Kortom, tijdens de Kerstdagen nemen lampjes en lichtjes een zeer belangrijke plek in in huis.

 

Zeg het met een kerstkaartje

Kerstmis wordt aangegrepen als dé kans om elkaar via een kerstkaartje te laten weten dat je aan iemand denkt, om die persoon geeft en hem of haar alle goeds toe wenst. Kerst betekent voor de meeste mensen samen zijn en het gezellig hebben.

Wereldwijd is de boodschap die de Kerstdagen uitdragen het streven naar vrede op aarde. En dat wordt dan ook op veel kerstkaarten benadrukt.

meisje-onder-kerstboom

Cadeautjes!

In ons land is het van oudsher traditie om elkaar met Sinterklaas cadeautjes te geven. Hier zie je echter een verschuiving in ontstaan. Meer en meer worden er eveneens tijdens de Kerstdagen cadeautjes onder elkaar uitgewisseld.

Bovendien krijgen de meeste Nederlanders van hun werkgever een kerstpakket als bedankje voor de inzet van het afgelopen jaar. De Kerstman in zijn huidige vorm is ontstaan in Amerika.

Gezien de gelijkenissen met onze Sinterklaas, een oudere man met een witte baard en rode kleding die cadeautjes uitdeelt, is het ook niet verwonderlijk dat de Kerstman is afgeleid van Sinterklaas. De traditie van Sinterklaas is met de Nederlandse emigranten naar Amerika over gewaaid.

kerstman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *