Wooninspiratie

Gezellig en sfeervol wonen in een handomdraai

Gezellig en sfeervol wonen in een handomdraai

Gezellig en sfeervol wonen in een handomdraai

Hoe gezellig en sfeervol jouw huis is heeft alles te maken met de inrichting.

Een mooi ingericht huis is een bron van gezelligheid. Oftewel, het zorgt ervoor dat jouw woning echt een plek is om thuis te komen. Je woonkamer is waarschijnlijk het middelpunt van je huis. Daar brengen de meeste bewoners het grootste gedeelte van hun tijd door.

Wanneer je sfeer wilt creëren in je huis dan begin je daarom het beste met de woonkamer. Dat is waarschijnlijk ook meteen de grootste kamer van je huis.

Waarom sfeervol wonen belangrijk is

Als je in een sfeervolle kamer zit dan voel je je meer op je gemak. Het is natuurlijk belangrijk dat jij je lekker voelt in je eigen huis. Daarnaast wil je familie en vrienden die op bezoek komen goed kunnen ontvangen.

Eigenlijk is het voor iedereen prettig om tijd door te brengen in een kamer met veel sfeer en gezelligheid.

Weten wat jij zelf sfeervol vindt

Iedereen heeft een andere mening. Dat geldt ook voor gezelligheid en dus voor de inrichting van je huis. Als je sfeervol moet wonen dan zul je er eerst achter moeten komen wat jij sfeervol vindt. Natuurlijk zijn er wel een aantal handvatten waar iedereen zich aan vast kan houden.

Zo moet je natuurlijk zorgen dat je huis niet te kaal of te druk is. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met kleurpatronen en kleurcombinaties. Het is meestal een goed idee om voor zachte en warme kleuren te kiezen.

Bij dergelijke kleuren voelen mensen zich eerder thuis. Bovendien is het makkelijker om mooie kleurcombinaties te maken als je kiest voor niet al te felle en dominante kleuren aan de muur of op de vloer.

verlichting

Verlichting is een cruciaal onderdeel van elke sfeervolle inrichting

Zonder passende verlichting is het eigenlijk niet mogelijk om een huis sfeervol te maken. Licht heeft twee functies in een huis. Het is functioneel en het zorgt voor gezelligheid en sfeer. Dat is ook meteen een belangrijke overweging om te maken wanneer je lampen gaat kopen.

Licht helpt je om productief te zijn. Op je werkplek wil je waarschijnlijk goede en heldere verlichting.
Je werkt productiever in een kamer met veel licht en je houdt meer energie over. Voordat je een huis in gaat richten is het dan ook erg belangrijk dat je voor jezelf op een rijtje hebt gezet welke kamer je waar voor gaat gebruiken.

Licht is een onmisbare factor bij het creëren van sfeer

Met licht kun je uiteraard ook veel sfeer creëren. Elke binnenhuisarchitect plaats eigenlijk altijd sfeervolle verlichting in de donkere hoeken van een kamer. Dat zorgt voor veel meer sfeer en bovendien staan lampen daardoor wat verder naar de hoeken toe.

Daardoor wordt er automatisch voor gezorgd dat het licht niet te dominant wordt.
Een gezellige kamer is namelijk ook niet te veel verlicht. Het installeren van een dimmer is altijd een goed idee. Zo kun je zelf experimenteren met de hoeveelheid licht en daarna bepalen wat jij prettig en sfeervol vindt.

De kracht van een kaars

Ook kun je in en handomdraai sfeer creëren door kaarsen neer te zetten. Vooral in de winter is het erg gezellig om hier en daar een kaarsje aan te steken. Bovendien zijn kaarsen natuurlijk erg romantisch.
Kaarsen kunnen nog op een andere manier helpen bij het creëren van gezelligheid, namelijk door een aangename geur te verspreiden.

Geurkaarsen zijn er in allerlei soorten. Daardoor kun je kiezen voor de geur die jij lekker vindt.
Bij het kiezen van de geur is het ook slim om rekening te houden met het seizoen. Het plaatsen en aansteken van kaarsen is een flexibele manier om sfeer te creëren.

Zonder meubels kom je nergens

Meubels zijn uiteraard onmisbaar voor een gezellige woonkamer. Let er altijd goed op dat de kleuren van je meubels aansluiten op de kleuren die al in je huis aanwezig zijn. Voor mooie kleurcombinaties kun je inspiratie opdoen bij woonwinkels.

Een gezellige salontafel doet al heel wat voor een woning. Tegenwoordig zie je ook steeds meer grote, knusse hoekbanken. Om een bank extra gezelligheid uit te laten stralen kun je er een aantal leuke kussen opleggen.

Wanneer je meubels uit gaat zoeken moet je vooraf eigenlijk wel een stijl voor ogen hebben. Anders kom je met dingen thuis die niet bij elkaar of niet bij de huis passen.

zitbank

Een modern en gezellig huis

Er zijn mensen die zweren bij een klassiek vormgegeven huis. Dat is natuurlijk hun goed recht, maar een moderne inrichting kan minstens zo gezellig zijn. Bovendien is er tegenwoordig ontzettend veel keuze als het op moderne meubels aankomt.

Je kunt niet echt spreken van een specifieke, moderne stijl. Je ziet tegenwoordig bijvoorbeeld veel industrieel en Scandinavisch ingerichte huizen. Dat zijn totaal tegenovergestelde stijlen maar wel allebei modern.

Als je ervoor kiest om je huis modern in te richten dan heb je veel meer mogelijkheden en zit je niet vast aan een bepaalde stijl die nu in de mode is.

Decoratie maakt je huis helemaal af

Goede decoratie uitzoeken is een belangrijke bezigheid als je van jouw huis een bron van gezelligheid wilt maken. Een plant doet het eigenlijk altijd goed. Je kunt ook persoonlijke dingen toevoegen aan je inrichting.

Het meest voor de hand liggend zijn natuurlijk mooie foto’s aan de muur hangen en persoonlijke voorwerpen door je huis verspreiden.

Met het decoreren van een woonkamer kun je je helemaal uitleven. Let er wel op dat je niet te veel decoratie gebruikt. Daardoor kan een kamer uiteindelijk erg rommelig overkomen.

De juiste gordijnen voor jouw woning

Gordijnen doen veel meer voor de sfeer dan veel mensen denken. Je doet er dus goed aan om je gordijnen zorgvuldig uit te kiezen. Ze dragen enorm bij aan de gezelligheid van je huis.

Bovendien zijn er bijna oneindig veel mogelijkheden. Gordijnen geven je dus alle mogelijkheid om jouw persoonlijke smaak naar voren te laten komen. En als je huis persoonlijker is dan straalt deze meteen meer sfeer en gezelligheid uit.

Gordijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *